Ik ga op vakantie en hoe neem ik mijn medicijnen mee? (artikel)

Printen

Ik ga op vakantie en neem mee…… een flinke tas vol met medicijnen. Maar hoe? Dat was wat ik mij vorig jaar afvroeg toen ik samen met een vriendin een jongerenreis met het vliegtuig naar een camping in Spanje had geboekt. Dit was net op het moment dat de vliegmaatschappijen strikte regels gingen hanteren over het meenemen van vloeistoffen en de inhoud van handbagage.

Meteen rees bij mij de vraag: ‘hoe krijg ik mijn groeihormoon, noodinjectie en andere medicatie door de douane?’ Na wat zoekwerk op internet kwam ik op de site van schiphol, www.schiphol.nl, informatie over het meenemen van medicatie tegen. Hier stond dat het was toegestaan medicijnen voor de reis mee te nemen in de cabine, mits er kon worden aangetoond dat het noodzakelijke medicijnen waren. Hierdoor kwamen eigenlijk alleen maar meer vragen bij mij op, dus ik besloot het telefoonnummer dat op de site vermeld stond te bellen.

Ondertekende doktersverklaring

Het antwoord op mijn vraag was: zorg voor een ondertekende doktersverklaring die up-to-date is. Zorg daarnaast voor een medicijnpaspoort dat door de arts is ingevuld. Ik kreeg het advies niet alle medicijnen bij elkaar te stoppen. Een deel van mijn medicijnen kon in mijn koffer in de bagageruimte. Mochten er problemen bij de douane ontstaan of mocht er iets zoek raken, dan had ik wat achter de hand. Bij deze medicijnen had ik een kopie van de doktersverklaring gestopt, zodat aan te tonen was wat het was en waarvoor. De medicijnen in de handbagage heb ik in een grote toilettas gestopt met de papieren erbij, zodat ik bij de douane alles kon overhandigen.

Zoals bekend, moet je de spullen met metaal etc. bij de douane in bakjes stoppen om door de scanner te gaan. Zo had ik ook een bakje gepakt waarin ik alle medicijnen, naalden etc. stopte met de papieren erbovenop. Mijn ervaring is, dat wanneer je vóór je door het poortje loopt, aangeeft dat je medicatie en de brief in een bakje hebt gelegd, je geen problemen krijgt.

In Nederland was het allemaal makkelijk te regelen, maar ik zag erg op tegen de terugreis, omdat ik me in Spanje een stuk minder goed verstaanbaar kan maken. Maar ook daar ging het vlekkeloos. Ook hier weer in een bakje gestopt met de papieren erbij en ik meldde het. Ik mocht zonder problemen doorlopen.

Medicijnen op de camping

Buiten de vliegreis had ik helaas niet echt nagedacht over het bewaren van mijn medicijnen op de camping. In de tenten op het terrein was geen koelkast aanwezig, dus hoe bewaarde ik mijn medicijnen? Een koelkast was te huren bij een plaatselijk verhuurbedrijf. Voor € 40,- had ik voor een week een koelkast in mijn tent staan.

Kijk dus voordat je vertrekt wel of dit mogelijk is op de bestemming (is er stroom aanwezig?)! Voor mijn medicijnen heb ik ook een oplossing kunnen vinden. Er bleken kluisjes bij de receptie aanwezig te zijn. Hier huurde ik er een van en stopte daar een groot gedeelte van mijn voorraad in. Dan had ik altijd genoeg, mocht ik de spullen uit de tent kwijtraken. De rest heb ik gewoon in de tent bewaard op een plek die niet in het zicht was.

Ook dit jaar ga ik weer met het vliegtuig op vakantie naar een camping. Dit jaar niet in Spanje, maar Italië. Ik ben al weer begonnen met het regelen van de zaken. Een koelkast was nu al via de telefoon te regelen en de doktersverklaring is aangevraagd. Het lijkt allemaal ingewikkeld en moeilijk, maar mijn ervaring heeft me geleerd dat het met de juiste spullen en handelwijze goed te regelen is.

Marieke
Panhypopituïtarisme na een craniofaryngeoom 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk