Diabetes Insipidus (AVP deficiëntie): diagnose en behandeling

Printen

De klachten van diabetes insipidus (AVP deficiëntie) zijn duidelijk: veel dorst en veel plassen. Toch kan het soms nog enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

Diagnose diabetes insipidus

Na het eerste gesprek met de internist-endocrinoloog word je vaak gevraagd een plasdagboek bij te houden. Hierin houd je bij hoe vaak je op een dag plast en drinkt. Verder neemt de arts vaak een dorstproef af. Je mag dan zes tot acht uur niet drinken. De arts kijkt of de urineproductie afneemt en neemt bloed af. Je zult tijdens de proef waarschijnlijk veel dorst hebben. Aan het eind van de proef krijg je synthetisch antidiuretisch hormoon ingespoten en wordt er bloed afgenomen en urine opgevangen. De arts kan aan de hand daarvan bepalen of de oorzaak in de nieren zelf of in de hypofyse ligt. Je hoeft voor de dorstproef niet in het ziekenhuis te worden opgenomen, maar het onderzoek duurt wel een hele dag.

Een beetje antidiuretisch hormoon

Als de oorzaak van diabetes insipidus een hypofysetumor is, dan is de diagnose vaak moeilijk. De hypofyse geeft dan vaak nog wel wat antidiuretisch hormoon af, maar niet voldoende. Hierdoor ontstaan de klachten geleidelijk en denken mensen vaak dat het normaal is om zo veel te plassen. Een hypofyseaandoening gaat vaak gepaard met andere klachten, waardoor het voor de huisarts lastig is deze aandoening te herkennen. Tenslotte is het vrij zeldzaam, dus heeft de huisarts het waarschijnlijk nog niet eerder in de praktijk gezien.  

Geen antidiuretisch hormoon

Het makkelijkst is natuurlijk als de hypofyse helemaal geen antidiuretisch hormoon afgeeft. Dan is het vrij snel duidelijk dat er iets mis is. In de praktijk is het zo dat de hypofyse nog wel wat afgeeft, maar te weinig en soms steeds minder. Dan wordt het pas ontdekt als iemand last heeft van uitdroging of een epileptische aanval heeft gehad. De huisarts stuurt je dan door naar een internist-endocrinoloog voor verder onderzoek. 

Behandeling diabetes insipidus

Diabetes insipidus (AVP deficiëntie) behandelen is gemakkelijk. Als de diagnose diabetes insipidus is gesteld, krijg je medicijnen voorgeschreven. Deze zul je waarschijnlijk de rest van je leven moeten gebruiken. Het medicijn dat je voorgeschreven krijgt is desmopressine-acetaat. Deze stof lijkt veel op het antidiuretisch hormoon dat je anders zelf zou aanmaken. Het is verkrijgbaar in tabletvorm, als neusdruppels of -spray en je kunt het zelf inspuiten. Als je de medicijnen gebruikt, verdwijnen de klachten over het algemeen helemaal. 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk