Over de hypofyse

Printen

De hypofyse stuurt de werking van een aantal hormoonproducerende klieren aan zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse is zelf ook een klier en produceert zelf ook hormonenHormonen zijn boodschapperstoffen die – meestal via het bloed – onder andere de stofwisseling, de groei en de voortplanting regelen. De hypofyse vormt zo de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en het hormoonstelsel.

Waar ligt de hypofyse?

De hypofyse is een belangrijk orgaantje in ons hoofd, ter grootte van een erwt. Het heeft een doorsnede van ongeveer één centimeter en weegt niet meer dan een halve gram. Het ligt in de holte van de schedelbasis. De precieze locatie van dit orgaantje bepaal je als volgt: trek een denkbeeldige lijn van links naar rechts tussen de slapen. Vlak achter de neusbrug ligt de hypofyse. 

Ligging van de hypofyse bij de hersenen
Ligging van de hypofyse bij de hersenen

Wat doet de hypofyse?

De hypofyse wordt wel de dirigent van het hormonale orkest genoemd. Er liggen hele kleine ‘eilandjes’ van hormoonproducerende cellen op, die elk een ander hormoon produceren of aansturen. Dit kleine orgaan maakt deel uit van het hormonale stelsel en speelt daarin de centrale rol. De voor- en achterkwab van de hypofyse is, zeg maar, de hoofdcomputer van je hormoonsysteem. 

Informatiebibliotheek over de hypofyse

Je kunt meer achtergronden lezen over de hypofyse in onze informatiebibliotheek.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk