Werkgever en bedrijfsarts

Printen

Hypofyseaandoeningen zijn zeldzaam. Er zijn in Nederland tussen de 10.000 en 15.000 mensen met een hypofyseaandoening. Het prolactinoom en het niet-functionerende adenoom zijn de meest voorkomende vormen. Verschijnselen en klachten doen meestal zeer geleidelijk hun intrede, zodat de diagnose vaak pas na vele jaren wordt gesteld. De gemiddelde huisarts komt slechts eenmaal in de 25 jaar iemand met een hypofyseaandoening tegen. Dit verklaart waarom de meeste (huis)artsen het klachtenpatroon niet snel herkennen. De patiënt loopt al lang met een verscheidenheid aan klachten rond, maar de (huis)arts legt de link met een hypofyseaandoening niet.

Wat betekent het hebben van een hypofyseaandoening voor het werk van de patiënt?

Vaak ervaren mensen met een hypofyseaandoening verschillende problemen. Zij zijn eerder vermoeid en/of hebben moeite zich te concentreren. Ook kunnen ze last hebben van de bijwerkingen van de verschillende soorten medicatie die ze gebruiken. Anderen hebben juist weer problemen met hun zicht of kunnen weinig stress hebben, omdat ze kans lopen een Addisoncrisis te krijgen. Omdat de patiëntenpopulatie zo divers is, is het lastig een eenduidig beeld te schetsen. Er zijn mensen met een hypofyseaandoening die in hun oude functie kunnen blijven functioneren, bij anderen zijn er aanpassingen nodig en er is ook een groep die door hun aandoening zodanige klachten hebben dat werken niet meer mogelijk is.

Speciaal voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen zijn er 3 factsheets ontwikkeld:

Factsheet_ziekte_van_cushing
Factsheet_bijnierschorsinsufficiëntie
Factsheet_hypofyseaandoeningen

Contact met de behandelend endocrinoloog

Keuringsartsen en bedrijfsartsen zijn over het algemeen minder bekend met de gevolgen van een hypofyseaandoening. Dat is ook niet zo gek, want de ziekten zijn (zeer) zeldzaam en de aandoeningen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is daarom wenselijk dat een bedrijfsarts of keuringsarts contact opneemt met de behandelend endocrinoloog om de specifieke situatie van de patiënt te bespreken. De specialist kan eventuele aanpassingen in de werkomgeving adviseren.

Verschillende aandoeningen

Er is een grote verscheidenheid aan hypofyseaandoeningen. Op de aandoeningenpagina’s lees je meer over de symptomen die horen bij de afzonderlijke hypofyseaandoeningen:

Informatiebibliotheek

Meer achtergrondinformatie over hypofyseaandoeningen lees je in onze informatiebibliotheek.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk