Elke euro telt: Doneren? Ja, graag! (artikel)

Printen

Uit Hyponieuws 4, 2023

December staat weer voor deur. Traditioneel een maand waarin we veel geld uitgeven aan cadeaus. Maar ook steeds vaker aan een goed doel. Jasmijn en Elly vertellen waarom en hoe zij geld schenken aan de Nederlandse Hypofyse Stichting.

Jasmijn (77) doneert elk jaar een vast bedrag aan de Nederlandse Hypofyse Stichting (NHS). In 1978 ontdekken artsen een prolactinoom bij de Scheveningse. In 1998 blijkt ze ook acromegalie te hebben en wordt ze geopereerd. In die tijd staat er op internet nog niet veel informatie over hypofyseaandoeningen.

Van geholpen naar zelf helpen

De NHS bestaat dan wel al. De stichting biedt ook telefonisch lotgenotencontact. ‘Ik kreeg toen hele goede begeleiding van iemand van de stichting. Vooral voor de operatie en in de periode daarna.’ Ook daarom zet Jasmijn zich vanaf 2001 zelf in als vrijwilliger voor de NHS. Zo is ze een tijdje bestuurslid, lotgenotencontactpersoon, redacteur voor Hyponieuws en organiseert ze bijeenkomsten.

Elk jaar een vast bedrag

Het is duidelijk dat Jasmijn belangrijk is voor de NHS. En de NHS is een belangrijk onderdeel in haar leven. Daarom besluit ze om 5 jaar lang elk jaar een gift te doen. Deze periodieke gift (zie kader) legt ze via een overeenkomst vast. ‘Het voordeel hiervan is dat je de gift mag aftrekken bij de belastingaangifte. Bij een eenmalige gift mag dat niet altijd’, legt Jasmijn uit.

‘Ik kon het van achter mij bureau regelen’, vervolgt ze. ‘De NHS hielp mij goed met het papierwerk. Ik heb een overeenkomst en een betalingsmachtiging ondertekend. Door deze formulieren te gebruiken hoefde de notaris er niet aan te pas te komen.’

Bijzonder afscheidsgeschenk

Elly (67) werkte als directiesecretaresse bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Sinds mei dit jaar is de Assense met pensioen. In plaats van afscheidscadeaus vraagt zij om een donatie aan de NHS.

Want in 2016 stellen artsen acromegalie bij haar vast. Ze wordt 2 keer geopereerd om de tumor te verwijderen. Aan de tweede operatie houdt ze bijnierschorsinsufficiëntie over. Maar al na de eerste operatie merkt Elly dat ze steeds meer rust nodig had om het dagelijkse leven vol te houden.

‘Werken voor de directie was gewoon te lastig. Je moet daar enorm scherp zijn, want het kan erg druk zijn. Ik kon niet meer goed tegen die drukte en ik werd vergeetachtig. Dat is in die functie niet handig.’ Gelukkig kan ze op een andere afdeling terecht, waar ze nog 4 jaar met veel plezier werkt.

Website zorgt voor begrip

Als Elly ziek wordt, zoekt ze veel informatie op de website van de NHS. ‘De blokjes met informatie voor collega’s of voor de bedrijfsarts hebben me enorm geholpen. Mijn collega’s lazen bijvoorbeeld waarom ik mijn werk minder goed kon volhouden. En wat ze moeten doen als ik een Addisoncrisis krijg. Daardoor was er begrip voor mijn situatie en hielden ze meer rekening met me.’

Ze bezoekt ook meerdere bijeenkomsten en volgt een aantal webinars. ‘Ook in de besloten Facebookgroep voor acromegalie komen zo nu en dan nuttige tips voorbij. Dit heeft mij al een aantal keer geholpen om bij een afspraak met de arts mijn verhaal kracht bij te zetten.’

Collega’s zamelen geld in

In mei vindt Elly dat het tijd is voor haar pensioen. Natuurlijk krijgt ze een mooi afscheid. ‘Je krijgt dan allerlei cadeautjes. Die zijn goed bedoeld, maar niet altijd heel zinvol. Gelukkig vroegen ze wat ik zelf graag zou willen. Dus ik dacht: ik wil graag doneren aan de NHS.’

De collega’s van Elly halen samen een bedrag op dat ze doneren. Daarnaast doet een aantal collega’s zelf een donatie. In overleg met de penningmeester van de NHS komt er een link voor digitale donaties. Deze link staat in de uitnodiging van Elly’s afscheid. Zo kunnen de collega’s gemakkelijk via Ideal een zelfgekozen bedrag doneren. Met haar actie haalt Elly maar liefst € 550,- op. `

Elke euro is welkom

De NHS is voor haar inkomsten afhankelijk van de jaarlijkse contributie, subsidies van de overheid en giften. De stichting draait bijna geheel op vrijwilligers. Maar de activiteiten die ze organiseert kosten wel geld. ‘Daarom zijn we heel blij met de actie van Elly, de jaarlijkse donatie van Jasmijn en alle andere donaties die binnen komen’, vertelt Gabriel Hopmans, penningmeester van de NHS.

Het geld van de donaties gebruikt de NHS bijvoorbeeld voor het organiseren van bijeenkomsten en webinars. ‘En het hielp om het vernieuwen van de website te kunnen betalen’, legt Gabriel uit. Jaarlijks komt er ongeveer € 1500,- aan donaties binnen. ‘Dat is een heel mooi bedrag, maar meer donaties zijn natuurlijk altijd welkom.’

 

Periodieke gift

De belastingdienst stelt hieraan een aantal voorwaarden:

  • Je moet elk jaar hetzelfde bedrag geven.
  • Je moet dit minimaal 5 jaar doen.
  • Je legt vast wanneer de jaarlijkse gift stopt. (Als je overlijdt stopt de afschrijving automatisch)

Je mag de gift aftrekken bij je belastingaangifte als je je aan de volgende regels houdt:

  • De gift moet naar een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) gaan. (De NHS is een ANBI, met RSIN-nummer 804842589)
  • De gift is vastgelegd in een overeenkomst tussen schenker en ontvanger of bij de notaris.
  • De gever krijgt er niets voor terug.

Via een betalingsmachtigingsformulier geef je toestemming om het bedrag dat je wilt schenken van je rekening af te schrijven. Je hoeft alleen aan te geven om welk bedrag het gaat. En of de ontvanger het per maand, kwartaal of jaar van je rekening mag afschrijven. Daarna gaat alles automatisch.

Meer informatie over deze manier van doneren vind je op www.belastingdienst.nl, zoek op ‘periodieke gift’.

Wil je ook in actie komen?

Ben je enthousiast na het lezen van de verhalen van Jasmijn en Elly? En denk je erover om ook een donatie te doen aan de Nederlandse Hypofyse Stichting? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Zelf een actie opzetten of een periodieke gift doen. Wil je dat? Mail dan naar info@hypofyse.nl. Ons bestuur helpt je graag verder.
  • Doneren via de website. Op www.hypofyse.nl vind je daarvoor het speciale blokje ‘Doneren’. Je kiest zelf een bedrag dat je 1 keer óf elke maand doneert.
  • Meedoen aan de collecte van de Hersenstichting in januari. Maar liefst 50% van het bedrag dat de collectanten van de NHS ophalen, gaat rechtstreeks naar de NHS.

Noot van de redactie

De namen van de betrokkenen en plaatsnamen in dit artikel zijn gefingeerd, om de privacy van de geïnterviewden en hun naasten te beschermen. In ons jubileumnummer 25 jaar Nederlandse Hypofyse Stichting heeft het artikel met de originele namen van de betrokkenen gestaan.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk