Griepprik en Coronavaccinatie

Printen

Met het najaar in aantocht, is het ook weer de tijd waarin je een griepprik kunt halen. En ook een coronavaccinatie. Wie komen er in aanmerking voor deze vaccinaties?

De griepprik

Wie komt er in aanmerking voor de griepprik?

De griepvaccinatie wordt gratis aangeboden aan iedereen van 60 jaar en ouder en aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Sommige mensen met een hypofyse-aandoening krijgen ook de griepprik als ze extra kwetsbaar zijn. Dit is een besluit van de huisarts.

Als je in aanmerking komt voor de griepprik, dan krijg je hiervoor een oproep van je huisarts. Je huisarts geeft je de prik.

Verkoudheid of griep?
De griepprik verkleint weliswaar de kans op griep, maar het wil niet zeggen dat je het helemaal niet krijgt. Word je toch ziek? Dan gaat het meestal om een fikse verkoudheid, die mensen vaak verwarren met griep. Als het toch griep betreft, dan zal de griep mogelijk milder verlopen en is de kans op complicaties zoals een longontsteking, kleiner.

De coronavaccinatie

Wie komt er in aanmerking voor de coronavaccinatie?

Vanaf 2 oktober 2023 kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona weer een coronaprik halen. Het gaat om de volgende mensen:

  • Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM.
  • Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800-7070.
  • Als je niet onder een van deze groepen valt, en je wilt toch een coronavaccinatie halen, vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, dan kun je vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800-7070.

De coronaprik wordt gegeven door de GGD met het meest actueel beschikbare vaccin (Pfizer/BioTech). Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus.

Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.

Bron en meer informatie: Rijksoverheid.nl

Meer informatie

Heb je vragen over het coronavirus of de coronaprik?


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk