Plenadren

Bij de fabrikant Takeda zijn er op dit moment productieproblemen rond het middel Plenadren 20 mg. Het is nog niet bekend wanneer dit middel weer beschikbaar is. Het staat hoe dan ook vast dat patiënten die dit middel gebruiken moeten overstappen naar een alternatief. Het eerste alternatief zijn de Plenadren 5mg tabletten, echter door de toegenomen vraag zijn deze niet altijd voldoende beschikbaar. Een ander alternatief is terug naar de directwerkende varianten van Hydrocortison, als Acecort, Tiofarma en de bereide varianten als DMB en DCB. In sommige gevallen wordt ook wel Efmody voorgeschreven en hoewel dit ook een hydrocortisonvariant met vertraagde afgifte is, gaat het hier om een middel dat primair niet bedoeld is voor de hypofysepatiënt met bijnierschorsdeficiëntie (ook wel off-label genoemd). Zeker niet alle artsen schrijven deze variant voor en het advies is dan ook om het overstappen naar een andere variant te bespreken met je internist-endocrinoloog, omdat bij iedere overstap van Plenadren 20mg alles even goed op een rijtje gezet moet worden.

Groeihormoon

Rond groeihormoon is op dit moment ook het een en ander te doen. Norditropin van Novo Nordisk kent op dit moment leveringsproblemen voor de 5mg-variant; het is onbekend wanneer deze dosering weer beschikbaar is. In beperkte mate is wel de 10mg verpakking beschikbaar. Daarnaast wordt Humatrope van Eli Lilly later dit jaar uit de markt gehaald en zal moeten worden overgestapt op een ander merk. Voor alle aanpassingen rond merk en verschillende doseringsvormen van groeihormoon is overleg met de internist-endocrinoloog noodzakelijk. Ook kun je de verpleegkundige om advies vragen.

Desmopressine

Al langere tijd zijn er problemen met de beschikbaarheid van de desmopressine neussprays. De 2,5 mcg Minrin neusspray wordt van de markt gehaald door Ferring en de 0,1 mcg kent voorlopig nog leveringsproblemen. Er zijn alternatieve middelen beschikbaar in de vorm van tabletten, maar ook dit dient overlegd te worden met de internist-endocrinoloog.

Testosteron

Tenslotte is Tostran op dit moment niet leverbaar en is het onbekend wanneer deze testosteronvarianat weer beschikbaar is. Overstappen op een ander merk is onvermijdbaar. Voor wat betreft alternatieve gels zijn Androgel en Testavan een optie. Daarnaast zijn er ook injecties beschikbaar als het beperkt langwerkende Sustanon en het langer werkende Nebido. Zoals bij alle aanpassingen is overleg nodig met de internist-endocrinoloog, omdat de doseringen net even anders kunnen zijn.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk