Praktische tips voor studeren met een hypofyseaandoening op HB0 en WO

Printen

  • Kies een passende studie
    Vraag je niet alleen af welke studie je interessant vindt, maar ook: houdt de onderwijsinstelling rekening met mijn hypofyseaandoening? Is het mogelijk om het studieprogramma aan te passen? En vooral: sluit de studie aan op een voor mij geschikte loopbaan?
  • Vertel anderen wat je hebt
    Informeer je medestudenten, de docenten en studiebegeleiders ook als je het zonder hulp redt. Maak duidelijk wat je hypofyseaandoening voor je studie betekent. Vertel ook wat je oplossingen zijn. Zo krijg je meer begrip van anderen.
  • Overleg met de decaan of studiebegeleider
    Hij kan je helpen met het maken van een aangepast studierooster en het aanvragen van extra studietijd of studiefinanciering. Misschien kan hij je aangepaste studiefaciliteiten aanbieden. Om de afspraak met je decaan zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is het handig een doktersverklaring mee te nemen. Zo weet de studiebegeleider of decaan direct waar je recht op hebt en welke mogelijkheden er voor jou zijn.
  • Kijk goed naar het jaarrooster van jouw opleiding
    Kijk goed of het studierooster van je opleiding realistisch past bij jouw wensen en behoeftes. Vier vakken per blok zijn misschien niet haalbaar, maar twee wel.
  • Let op je energie
    Veel hypofysepatiënten herkennen het: je hebt een batterij die sneller leegloopt dan die van anderen. Leer je grenzen kennen en pas je dagplanning eropaan. Zorg dat je niet over je grenzen gaat, want dan heb je daar de volgende dag nog last van.
  • Pas bij tentamens je medicatie aan
    Luister goed naar je lichaam. Denk je dat het goed is om – bijvoorbeeld voor je tentamen – je dosering van Hydrocortison aan te passen? Doe dit dan altijd in overleg met je specialist.
  • Zorg voor ontspanning
    Studeren kost veel energie. Zorg er dus voor dat je gezonde voeding, genoeg slaap en voldoende ontspanning krijgt. Plan dus niet alleen je studieactiviteiten, (medische) afspraken en/of werk in, maar maak in je agenda ook ruimte vrij om lekker te ontspannen en te relaxen.
  • Zoek de perfecte studieruimte
    De studieomgeving is cruciaal. In een goede studieomgeving kun je meer werk verrichten in 2 uur dan met 4 uur studeren in een slechte studieomgeving. Benut dus de faciliteiten die beschikbaar zijn zo goed mogelijk. Studeer jij het beste in een prikkelvrije omgeving? Maak gebruik van de studiefaciliteiten van je studie.
  • Vraag om hulp
    Ondersteuning kan uit veel hoeken komen: niet alleen uit je opleiding, maar ook uit je omgeving. Wellicht kunnen je ouders je helpen plannen voor de komende maand, kunnen je vrienden je helpen met ontspannen na de studieweek en kunnen je studiegenoten je helpen met studeren voor dat ene moeilijke tentamen.

© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk