Partner van een hypofysepatiënt

Printen

Door de hypofyseaandoening verandert vaak de liefdesrelatie. Je partner is niet meer de persoon die je ooit leerde kennen. Onzekerheid en angst doen hun intrede, zeker in het begin. Je weet niet hoe de toekomst eruitziet. Misschien kan je partner niet meer werken, of alleen parttime. Je kunt te maken krijgen met verlies van inkomen, problemen met verzekeringen of de hypotheek. Ook je seksleven verandert. En hoe zit het met een eventuele kinderwens? Ineens zijn er heel veel vragen.   

Praten

Als partner is het verstandig om iemand te zoeken met wie je open en eerlijk kunt praten, liefst buiten je eigen kring. Vooral de eerste paar jaar gaat er veel aandacht naar de persoon met de hypofyseaandoening. In deze periode kan de zorg voor jezelf makkelijk op de achtergrond raken. Hoe gaat het met jou? Ben je nog partner of vooral verzorger? Ben je gelukkig?  

Als partner kun je ook terecht bij de endocrinologisch verpleegkundige. Die heeft veel verstand van de aandoening en is vaak beter in staat om de situatie objectief te bekijken dan jijzelf. Je kunt ook contact opnemen met de lotgenotencontactpersoon voor naasten via lotgenotencontact@hypofyse.nl Daarnaast geven verschillende ziekenhuizen PREP4ALL-trainingen voor patiënten in het omgaan met een hypofyseaandoening. Er is ook een programma voor partners. Informeer ernaar bij de behandelend endocrinoloog.

Aandoening of karakter? 

Soms vraag je jezelf als partner wel eens af of bepaalde eigenschappen van je geliefde samenhangen met zijn/haar karakter of dat ze te maken hebben met de aandoening. Zowel een operatie als bestraling kunnen schade veroorzaken die zich pas jaren later manifesteert. Denk aan zaken als: concentratieproblemen, vermoeidheid en moeite met initiatief nemen. Ook het gebruik van hormoonvervangende medicatie kan een stempel op iemands gedrag drukken. Geheugenproblemen, in herhaling vallen, onverschilligheid en achterdochtigheid kunnen te maken hebben met een hormonale stoornis of de medicatie. 

Af en toe is het goed om bewust afstand te nemen van je partner en wat tijd voor jezelf in te plannen. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar dat is het absoluut niet. Het is goed om soms even tot rust te komen. 

Informatiebibliotheek

Lees ook de verhalen van andere partners in onze informatiebibliotheek.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk