Kinderboekje ‘Tom is niet stuk’ over hormoonuitval (artikel)

Mike heeft sinds hij anderhalf is de diagnose panhypopituïtarisme (uitval van meerdere hypofysehormonen). Naarmate Mike ouder wordt gaat hij vragen stellen over zijn aandoening. Waarom moet ik alweer een prik? Wanneer kan ik een keertje overslaan? Waarom hoeft mijn broer geen pilletjes? Om zijn vragen te beantwoorden en aan te sluiten op zijn belevingswereld, maken zijn moeder (arts) en zijn oma (illustratrice en schrijfster) samen een boekje om al zijn vragen te beantwoorden: ‘Tom is niet stuk’.

Fieke en Tom

Het boekje gaat over Tom (poes) en Fieke (konijn). Fieke gaat bij neefje Tom logeren. Ze ziet dat Tom pilletjes en prikjes krijgt, terwijl zij die niet hoeft. De vragen die Fieke hier vervolgens over stelt, zijn vragen die kinderen met hormoonuitval vaak hebben. Ook ervaringen met het ziekenhuis en bezoeken aan de arts worden speels verwoord in het boekje.

Boek bestellen?

Je kunt een exemplaar van ‘Tom is niet stuk’ bestellen bij Sandra de Monchy via sdemonchy@kpnmail.nl Het boekje kost 15 euro per stuk. Het is geschikt voor kinderen van 4-9 jaar.

Tom is niet kapot

Interview met schrijfster en illustratrice

Het totale interview met moeder en oma over de totstandkoming van het boekje kun je hier lezen.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk