Complicaties bij een hypofyseoperatie

Printen

Verreweg de meeste hypofyseoperaties verlopen succesvol. De kans op complicaties is klein. Maar bij iedere operatie kunnen complicaties optreden, dus ook bij een hypofyseoperatie:  

Uitvallen hormonale assen

De meest voorkomende complicatie is de uitval van hormonale assen. Een neurochirurg probeert dit zoveel mogelijk te beperken, maar soms is het onvermijdelijk. Een en ander is mede afhankelijk van de complexiteit van de tumor (grootte en ligging). Het is daarom erg belangrijk dat een neurochirurg voldoende ervaring heeft met het opereren van hypofysetumoren. 

Diabetes insipidus

Wanneer de patiënt kort na de operatie veel moet plassen en/of veel dorst heeft, is er waarschijnlijk sprake van een verstoorde waterhuishouding/nierfunctie. Dit heet diabetes insipidus (DI), is vaak tijdelijk (een dag of drie) en kan spontaan herstellen. Soms is het echter blijvend. Diabetes insipidus wordt dan behandeld met medicijnen.  

Liquorlekkage

Bij een klein aantal mensen ontstaat tijdens of na de operatie lekkage van hersenvocht (liquorlekkage). Hersenvocht lekt via de neus naar buiten en/of de mond in. Het heeft een metalige smaak. De geopereerde krijgt hevige hoofdpijn, die tijdens het zitten toeneemt en bij het liggen afneemt. Verder is er een verhoogde kans op hersenvliesontsteking. Indien noodzakelijk wordt een tijdelijke drain geplaatst om het vocht af te voeren. Dit betekent enkele dagen bedrust na de operatie. 

Meningitis (hersenvliesontsteking)

Na de operatie kan hersenvliesontsteking optreden. Dit komt uiterst zelden voor. Hersenvliesontsteking is een ernstige toestand die met antibiotica bijna altijd snel te genezen is. 

Nabloeding 

Tijdens of na de operatie kan een bloeding optreden. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar meestal gaat het om een verstoorde bloedstolling of bloeddrukschommeling. Een enkele keer is een spoedoperatie noodzakelijk om de oorzaak van de bloeding te behandelen. Een dergelijke operatie leidt in uiterst zeldzame gevallen tot beschadiging van het zenuwstelsel.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk