Technieken hypofyse verwijderen

Printen

Er zijn meerdere operatietechnieken om een hypofysetumor te verwijderen. 

Hypofyseoperatie via de neusholte

Bij 90 procent van de mensen met een hypofyseaandoening gaat de operatie via de neusholte (een transsfenoïdale operatie). Voor deze ingreep krijg je algehele narcose. Er zijn twee manieren waarop een neurochirurg de operatie kan uitvoeren: 

De endoscoop (scopische operatie)
Neurochirurgen en KNO-artsen gebruiken bij de deze operatie, die het meeste wordt uitgevoerd, een endoscoop. Dat is een smalle buis met aan het einde een camera en een lamp. Deze buis gaat via 1 neusgat naar binnen en geeft veel licht diep in de neus. De chirurg kan zo beter in alle richtingen kijken. Op een beeldscherm ziet de chirurg de beelden van de endoscoop. Bij deze operatie gebruikt de arts de natuurlijke neusbijholtes. Via het andere neusgat verwijderen ze het tumorweefsel. Het weefsel snijden ze los en zuigen ze via het neusgat naar buiten.  

De operatie duurt twee tot tweeënhalf uur. Na de operatie ga je direct naar de verpleegafdeling, waar je een aantal dagen verblijft. Steeds meer ziekenhuizen maken gebruik van de endoscopische operatietechniek, omdat deze zeer patiëntvriendelijk is. De wond is bijzonder klein en neustampons zijn meestal niet nodig.   

Operatiemicroscoop (microscopische operatie)
Bij deze operatie maakt de KNO-arts, die het eerste deel van de operatie uitvoert, een sneetje in het slijmvlies van het neustussenschot. Daarna verplaatst hij het neustussenschot naar 1 kant en zet hij een spreider in de neus. Nu kan de neurochirurg met de operatiemicroscoop bij de hypofyse komen. Het gebied waarin de arts opereert, is goed zichtbaar, maar met de operatiemicroscoop kan hij minder goed in alle richtingen kijken dan bij een scopische operatie. De chirurg snijdt de tumor los en schept deze uit of zuigt hem weg.  

In totaal duurt de operatie zo’n drie tot vier uur. Na de microscopische operatie draag je nog zo’n vijf dagen neustampons, die in het ziekenhuis weer worden verwijderd. 

Endoscopische operatie van een hypofysetumor
Een transsfenoïdale operatie van de hypofyse door de neus met behulp van een endoscoop.

Hypofyseoperatie via bovenlip

Via een sneetje achter de bovenlip, vlak boven de tanden, brengt de arts een speculum, een soort eendenbek, in. Hierdoor kan de chirurg bij de hypofyse komen en de tumor verwijderen. Deze methode wordt nog maar weinig gebruikt. De operatie duurt drie tot vier uur. De neurochirurg gebruikt bij deze manier van opereren moderne computertechnieken. Na de operatie wordt de neusholte opgevuld met tampons, die na enkele dagen worden verwijderd. 

Hypofyseoperatie via de schedel

Soms is een tumor door zijn vorm of ligging niet goed bereikbaar via de neus of lip. Dan wordt er een klein ‘luikje’ in de schedel gemaakt waarlangs de arts het gezwel kan bereiken (transcranieel). Het luikje wordt aan de voorkant van je hoofd gemaakt, net binnen de haargrens. Je houdt er dus geen zichtbaar lelijk litteken aan over. 

Na de operatie blijf je een dag op de intensive care, daarna ga je naar de verpleegafdeling. De operatie duurt ongeveer vier uur. 

Meer lezen over hypofyseoperatie?

Als je via Google zoekt op patiëntenfolder hypofyseoperatie kun je van verschillende expertisecentra de uitgebreide brochure over hypofyseoperaties raadplegen. Je leest er meer over de aanpak van de operatie, de dag van de operatiede dagen erna en de leefregels voor als je weer thuis bent.

Kijk ook eens in onze online informatiebibliotheek om meer te weten te komen over hypofyseoperaties.

Of bekijk de presentatie van neurochirurg Jantien Hoogmoed over hypofysechirurgie:


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk