Leven met (pan)hypopituïtarisme (hormoonuitval)

Printen

(Pan) hypopituïtarisme is in principe goed te behandelen. De hormoonmedicatie heeft geen negatieve uitwerking op de levensverwachting. Wel is het zo dat de hormonale aandoening invloed heeft op je dagelijkse leven, zowel lichamelijk als geestelijkJe blijft lange tijd onder medische controle en je moet voor de rest van je leven medicijnen gebruiken. 

Wennen aan hormonen uit potje

De hormoonafgifte van het lichaam is helaas niet exact na te bootsen. Hormonen uit een potje of injectiespuit ‘voelen’ anders dan hormonen die het lichaam zelf aanmaakt. Je moet wennen aan de nieuwe situatie. Neem hiervoor de tijd en gun je lichaam ook deze aanpassingstijd.  

Geen mens met (pan)hypopituïtarisme is hetzelfde en voor de een ziet de toekomst er anders uit dan voor de anderOok nadat de hormoontekorten zijn aangevuld, kun je nog klachten houden. Chronische vermoeidheid en concentratieproblemen verdwijnen vaak niet helemaal. Sombere gevoelens en onzekerheid komen ook veel voor.

Natuurlijk zijn er ook mensen die zich goed en gelukkig voelen wanneer ze eenmaal gewend zijn aan de nieuwe situatie en de bijbehorende beperkingenEen veelgehoorde opmerking is dat ze uiteindelijk toch weer meer kunnen dan dat ze eerder hadden gedacht 

Voor iedereen met hormoonuitval is het heel belangrijk om regelmatig de medicatie in te nemen, te luisteren naar het lichaam en niet over de eigen grenzen te gaan. Hoe beter jij dit onder de knie krijgt, hoe beter je je zult voelen.

Lees meer over de bijkomende klachten bij een hypofyse-aandoening in onze informatiebibliotheek.

 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk