(Pan)hypopituïtarisme (hormoonuitval): diagnose en behandeling

Printen

Wordt (pan)hypopituïtarisme veroorzaakt door een hypofysetumor en/of de behandeling hiervan, dan is het voor artsen snel duidelijk waar een tekort aan bepaalde hormonen vandaan komt. Heb je een hypofyseaandoening? Dan krijg je regelmatig bloedonderzoek, dat laat zien wanneer een hormonaal tekort optreedt en voor welke hormonen dit specifiek geldt. Is er GEEN sprake van een tumor? Dan is een diagnose stellen een stuk moeilijker. Ook het traject dat je moet bewandelen voordat een definitieve diagnose gesteld kan worden, is langer. 

Diagnose hormoonuitval

Bestaat eenmaal het vermoeden dat er iets mis is met je hormoonhuishouding, dan kom je terecht bij de internist-endocrinoloog. Dat is een medisch specialist, een internist, die zich nog verder heeft gespecialiseerd in hormoonstoornissen. 

Als eerste gaat de internist-endocrinoloog met je in gesprek. Het is belangrijk dat hij/zij op basis van jouw informatie een goed beeld vormt van jouw klachten. Vervolgens vinden verschillende onderzoeken plaats. Zo wordt de juiste diagnose gesteld en kan de behandeling hierop worden afgestemd. 

  • Lichamelijk onderzoek
    Behalve een gesprek wordt ook je bloeddruk gemeten. Ook wordt gecontroleerd of je uiterlijke kenmerken hebt die bij een tekort aan bepaalde hormonen passen. Hoewel de klachten per persoon verschillen, bestaat er toch een algemeen beeld van (pan)hypopituïtarisme.
  • Bloedonderzoek
    Na het lichamelijk onderzoek volgt bloedonderzoek. Het bloed wordt onderzocht op de aan- of afwezigheid van bepaalde hormonen. Ook zijn vaak nog aanvullende tests nodig, omdat de hoeveelheid hormonen in het bloed sterk schommelt. Een enkelvoudige test levert dan niet genoeg informatie op. Daarom wordt ook gekeken hoe het lichaam reageert op een bepaalde stof of een bepaalde situatie.
  • MRI-scan of CT-scan
    Met een MRI-scan kan de arts de hypofyse beter bekijken. Een tumor kan er bijvoorbeeld snel mee worden opgespoord. De foto’s die een MRI-scan maakt, zijn erg gedetailleerd. Soms wordt ook een CT-scan gemaakt. Een CT-scan laat de botstructuren goed zien.
  • Soms zijn er ook nog extra functietesten nodig.

Behandelplan hypopituïtarisme

Als de uitslagen van alle  hypofyse onderzoeken bekend zijn, beschikt de internist-endocrinoloog over voldoende informatie om de diagnose te stellen. Vervolgens kan hij/zij een behandelplan maken. Het stellen van de diagnose en het maken van het behandelplan gebeurt vaak in samenspraak met de andere specialisten waar je misschien mee te maken hebt gekregen, zoals de oogarts (bij slecht zien) of de neuroloog (bij hoofdpijn). Jouw situatie wordt dus besproken door een multidisciplinair team, een team dat bestaat uit specialisten op allerlei gebieden. 

Behandeling van hormoonuitval

De behandeling bestaat uit medicijnen. Deze vullen het tekort aan hormonen aan.  

Na de behandeling

Het duurt lang voordat lichaam en geest weer in balans zijn nde behandeling. Dat vergt veel aanpassingsvermogen en geduld. Geef het de tijd en probeer te accepteren dat je minder mogelijkheden hebt dan vroeger. 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk