Leven met syndroom van Sheehan

Printen

Het syndroom van Sheehan is een chronische aandoening die een groot stempel op je leven kan drukken. Veel van de medicijnen die de arts je voorschrijft, moet je langdurig gebruiken, waarschijnlijk zelfs de rest van je leven. Je gaat regelmatig terug naar de arts voor controle. Je bloed wordt dan geprikt om te kijken of je nog de juiste doseringen gebruikt 

Restklachten bij het syndroom van Sheehan

Ondanks de medicijnen kun je restklachten houden. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld blijvend last van vermoeidheid. Ook sombere gevoelens en onzekerheden komen vaak voor. Het duurt enige tijd voordat je precies ervaart wat de impact van de aandoening op je leven is. Ook dit verschilt per persoon. Sommige vrouwen hebben dankzij de medicatie verder relatief weinig last van de aandoeningAndere vrouwen houden misschien meer klachten. Het is goed om je te realiseren dat een hormonale aandoening ingrijpend is, zowel lichamelijk als geestelijk.

Een ander woord voor hormoonuitval is panhypopituïtarisme. Op deze website hebben we er een apart hoofdstuk aan besteed.

Lees meer over de bijkomende klachten bij een hypofyse-aandoening in onze informatiebibliotheek.

 

Professionele ondersteuning bij het syndroom van Sheehan

Goede informatievoorziening kan soms bijdragen aan het acceptatieproces. Als je een beter beeld krijgt van wat je nou precies hebt en begrijpt wat er in je lichaam afspeelt, kun je er mogelijk beter mee omgaan. Als je vragen over de ziekte hebt, stel ze dan gerust aan je arts of verpleegkundige. Vergeet daarbij niet je mogelijke psychische klachten. Als je blijft zitten met sombere gevoelen of je hebt moeite met het accepteren van de aandoeningdan behoort een verwijzing naar een maatschappelijk werker of een psycholoog ook zeker tot de mogelijkheden.  


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk