Panhypopituïtarisme en omgaan met energie (artikel)

Printen

Lieve Lieke,

Ik heb panhypopituïtarisme gekregen na een operatie. Daarom slik ik nu meerdere hormonen, maar ik heb nu veel minder energie. Waar ik voorheen veel dingen achter elkaar kon doen, lukt een volle dag me niet meer. Kan ik op drukke, volle dagen extra hydrocortison slikken, zodat ik deze dagen meer energie heb?

Groeten, G

Beste G,

Vermoeidheid is een veel voorkomende restklacht na een hypofyseoperatie. De oorzaak is vaak moeilijk te vinden en is een samenspel van factoren. Vaak vallen meerdere hormoonassen uit, die opnieuw ingeregeld moeten worden met medicatie. Deze lijkt sterk op de lichaamseigen stoffen, maar het blijft lastig het oorspronkelijke samenspel tussen organen en hypofyse na te bootsen. Daarnaast dragen de verschillende hormonen bij aan je energie. Maar vermoeidheid kan ook een gevolg zijn van de operatie zelf. Zo kan soms een stukje van de hersenen geraakt zijn, doordat de tumor tegen de hersenen aandrukte.

Het is belangrijk je nieuwe grenzen en energie te leren kennen. Deze energie is beperkter en moet op een andere manier worden verdeeld. Zie het als een accu die bij jou sneller leegloopt dan bij gezonde mensen, en die ook nog eens langzamer oplaadt. Vaak lukken daardoor dingen niet meer die eerder wel lukten. Extra hydrocortison slikken is alleen zinvol wanneer je een tekort hebt. Je hebt dan klachten die passen bij een Addisoncrisis. Hydrocortison is geen energiebooster; extra slikken, zorgt niet voor extra energie. Bovendien geeft teveel  hydrocortison ook klachten, dus zonder reden extra slikken is dan ook af te raden. Wat wel werkt, is het leren herkennen en erkennen van je grenzen en beperkte energie, en je daarop aanpassen.
Zodra dat goed lukt, zul je merken dat je vanzelf iets meer energie krijgt. Meer weten? Lees het artikel ‘Chronisch ziek, en dan?’ van GZ-psycholoog Linsey Verhoeven in de informatiebibliotheek op www.hypofyse.nl.

Lieve groet, Lieke


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk