Acromegalie: voor naasten

Printen

Acromegalie heeft niet alleen een grote invloed op het leven van de zieke persoon, maar ook op het leven van de partner, de kinderen en overige naasten. Zowel gedrag als emoties worden beïnvloed door hormonen, denk aan agitatie, irritatie, extreme vermoeidheid, humeurigheid en apathie. Mensen worden ‘extremer’ in hun gedrag. Ze kunnen bijvoorbeeld ineens in woede uitbarsten, heel verdrietig worden of humeurig. Iemand met een hormonaal probleem is niet altijd makkelijk om mee samen te leven.  

Vaak vragen familieleden zich af of acromegalie ook erfelijk is, maar dat is zelden het geval. Met name de hormonale disbalans die de aandoening met zich meebrengt, speelt een rol. 

Op de pagina voor naasten lees je meer informatie over het samenleven met iemand met een hypofyseaandoening. Ervaringsverhalen kun je ook lezen in de informatiebibliotheek.

Binnen het team van lotgenotencontactpersonen, is er ook een vrijwilliger die een luisterend oor wil zijn voor familie en naasten van hypofysepatiënten. Heb je dus vragen of wil je gewoonweg je verhaal delen, neem dan contact met ons op via lotgenotencontact@hypofyse.nl 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk