Leven met congenitaal hypopituïtarisme

Printen

Hoe het leven er na de behandeling uitziet, verschilt van persoon tot persoon. Bij sommigen verdwijnen de klachten helemaal. Helaas zijn er ook mensen die merken dat bepaalde klachten nooit meer helemaal overgaan. Soms zijn de klachten zo ernstig dat ze tot arbeidsongeschiktheid leiden. Hieronder noemen we een paar voorbeelden van problemen waar mensen met CHP mee te maken kunnen krijgen:

Ook als alles wel goed gaat, blijft CHP iets waar je rekening mee moet houden. Je krijgt medicijnen die je waarschijnlijk je hele leven moet blijven gebruiken. Regelmatige controles horen erbij: de arts controleert of de medicijnen de tekorten nog voldoende opvangen. Ook gebeurt het wel eens dat de hypofyse geleidelijk uitvalt, waardoor er in de loop der jaren nieuwe klachten ontstaan. Controle is dus noodzakelijk.

Soms is verwijzing door je arts naar een maatschappelijk werker of psycholoog nodig in het geval van ernstige depressieve en emotionele klachten. Ook kun je extra hulp nodig hebben op het werk of bij het leren/studeren.

Lees meer over de bijkomende klachten bij een hypofyse-aandoening in onze informatiebibliotheek.

 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk