Prolactinoom: diagnose en behandeling

Printen

Er zijn verschillende onderzoeken nodig om een prolactinoom aan te tonen.

Onderzoeken bij een prolactinoom

Bij (het vermoeden van) een prolactinoom onderzoekt de arts altijd het bloed. Het lab meet het prolactinegehalte. Ook controleert het de andere hormonen om te checken of de hypofyse beschadigd is. Voordat de arts een definitieve diagnose stelt, doet hij verschillende onderzoeken. Dat kunnen onder andere speciale bloedonderzoeken zijn, een MRI-scan en een gezichtsveldonderzoek. Niet iedereen krijgt dezelfde onderzoeken.  

Behandeling van een prolactinoom

De behandeling van een prolactinoom bestaat in de meeste gevallen uit medicatie, maar kan ook een combinatie zijn van de verschillende behandelingen. Je arts bekijkt samen met jou wat de beste behandeling voor jou is. Daarbij let de arts op je klachten en de grootte van de tumor in de hypofyse. Momenteel voert het Leids Universitair Medisch Centrum een grote studie uit naar de behandeling van prolactinomen door de behandeling met een operatie en de behandeling met medicijnen met elkaar te vergelijken. Dit is nodig om te onderzoeken welke behandeling het beste is.  

Welke medicatie bij prolactinoom?

Er zijn verschillende medicijnen om de groei van de prolactinoom tegen te gaan. Cabergoline en Quinagolide zijn prolactineremmers en Bromocriptine blokkeert de receptoren van de zenuwcellen die prolactine opnemen, zodat ze er niet té veel kunnen opnemen. 

Operatie en bestraling van een prolactinoom

Artsen opereren een prolactinoom niet vaak, tenzij de tumor een ongunstige ligging heeft of de patiënt de medicatie slecht verdraagt. Ook behandeling met bestraling (radiotherapie) komt niet veel voor. Die wordt vooral als aanvullende behandeling gebruikt. 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk