Waarschuw anderen bij Addisoncrisis (Bijniercrisis)

Printen

In je portemonnee heb je altijd: 

In je tas heb je altijd:

  • Het SOS-noodtasje met daarin extra hydrocortisontabletten, de Solu-Cortef©-ampul, de spuitinstructies die bij de ampul horen, een injectiespuit, 2 naalden, een alcohol-ontsmettingsdoekje.
  • Een toestemmingsbrief waarin je omstanders nadrukkelijk verzoekt en toestemming geeft om bij bewusteloosheid de Solu-Cortef noodinjectie toe te dienen en 112 te bellen.
Medische informatie kaartje

Wat kun je verder doen?

  • Stel jouw medisch-ID in (Apple, Android) op je telefoon, zodat hulpverleners altijd jouw medische gegevens kunnen inzien, ook wanneer je telefoon vergrendeld is.
  • Laat op verschillende plekken registreren dat je hydrocortison afhankelijk bent: in het systeem van je huisarts, bij de apotheek, bij de tandarts, de ambulance, etc.
  • Draag een SOS-sieraad! Mocht je je tas of portemonnee kwijtraken of ga je even zonder tas de deur uit, dan zijn hulpverleners toch op de hoogte. Op internet zijn verschillende SOS-sieraden te koop. Zorg dat het sieraad wel herkenbaar.

Ga je op reis?

Als je op reis gaat, neem dan het meertalige SOS-boekje mee: SOS_Addisoncrisis_boekje_meerdere_talen

Hoe maak je een noodinjectie Solucortef klaar?

E-learning voor ouders van en kinderen met bijnierschorsinsufficiëntie

Voor ouders van kinderen met niet goedwerkende bijnieren en voor jongeren heeft het Radboud UMC extra informatie ontwikkeld in de vorm van e-learning modules. Er is ook een module speciaal voor jongeren met bijniershorsinsufficiëntie. Met deze modules kun je meer over de bijnieren leren en kun je oefenen hoe je omgaat met bepaalde situaties in het dagelijks leven.

© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk