Noodinjectie Addisoncrisis (Bijniercrisis)

Printen

Bij koorts, ziekte, een ongeluk of grote geestelijke stress maken gezonde bijnieren extra cortisol aan. Bij mensen die afhankelijk zijn van cortisol vervangende medicatie zoals hydrocortison, kunnen de bijnieren dat niet. Daarom moeten zij in noodgevallen extra hydrocortison toegediend krijgen, anders kunnen zij een Addisoncrisis (Bijniercrisis) krijgen. Als je geen tabletten meer kunt slikken – bijvoorbeeld door braken of diarree, of omdat je bewusteloos bent – moet een noodinjectie worden gebruikt.

Noodinjectie

Als een Addisoncrisis (Bijniercrisis) dreigt en je lichaam geen tabletten meer kan opnemen, zet je een noodinjectie. Doe het zelf of laat iemand in je omgeving het doen! Blijf rustig en wees niet bang om iets verkeerd te doen. Beter een keer te vaak een noodinjectie dan een keer te weinig. Een Addisoncrisis (Bijniercrisis) kan namelijk dodelijk zijn.

Kom altijd EERST zelf in actie: dien eerst ZELF de noodinjectie toe en bel DAARNA 112. Of laat dit een omstander doen. Na een noodinjectie moet je gezien worden door een arts. In sommige gevallen word je voor een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis en krijg je medicatie via een infuus toegediend.

Vertalingen van video

Het Amsterdam UMC heeft de video over de stress-instructie ook ondertiteld in het:

Engels

Turks

Marokkaans

Informeer naasten

Informeer familie, collega’s, vrienden en buren dat je ooit een Addisoncrisis (Bijniercrisis) kunt krijgen. Leg ze uit waar je de noodinjectie bewaart en hoe ze deze moeten toedienen. Laat ook bovenstaand filmpje over de noodinjectie zien. Endocrinologisch verpleegkundigen in de ziekenhuizen kunnen jou en je naasten ook altijd uitleg geven over hoe je de noodinjectie behoort te gebruiken.

Hoe maak je een noodinjectie Solucortef klaar?

Bij gebruik bloedverdunners

Bij bepaalde stollingsziekten of het gebruik van sommige bloedverdunners (bijvoorbeeld acenocoumarol of fenprocoumon), is het beter dat je geen injectie in je spier krijgt. Er bestaat dan een grotere kans op een bloeding in de spier. Overleg met je behandelend internist-endocrinoloog over een alternatief!

Informatiebibliotheek

Achtergrondinformatie over bijnierschorsinsufficiëntie en de Addisoncrisis (Bijniercrisis) vind je in onze informatiebibliotheek.

Artikelen over bijnierschorsvervangende medicatie vind je hier in onze informatiebibliotheek.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk