DHEA doet mij enorm goed (artikel)

Printen

‘Mijn naam is Martine. Ik ben 56 jaar, heb acromegalie én een prolactinoom, een zeldzame combinatie. Ik ben geopereerd in 1995 en kort daarop bestraald (januari ’96). Na de bestraling was binnen drie maanden mijn schildklierfunctie uitgevallen en ook het vrouwelijk hormoon. Na zes maanden viel ook mijn bijnierschorshormoon uit.

Mijn arts nam mijn klachten serieus

Ik kreeg hormoonvervangers, maar ik bleef me slecht voelen. Mijn arts heeft mijn klachten gelukkig heel serieus genomen. Die klachten waren o.a. vreselijke moeheid en zware hoofdpijnen, waardoor ik helemaal niet meer kon denken. Ik begon steeds moeilijker te praten. Woorden van meer dan drie lettergrepen kon ik niet meer uitspreken. Ik vergat woorden, hakkelde, soms kon ik niet onder woorden brengen wat ik wilde zeggen.

Mijn geheugen was zo slecht dat ik voor ieder telefoongesprek aantekeningen moest maken, anders wist ik niet wat ik moest zeggen. Maar de volgende dag, met de aantekeningen erbij, kon ik me het hele gesprek al niet meer herinneren. Op de fiets raakte ik steeds vaker de weg kwijt, ook op plekken waar ik al 200 keer geweest was. Ik dacht: ik ben dement aan het worden. Of het is verkeerd gegaan tijdens de bestraling en is het stralingsschade.

Dankzij DHEA geen hoofdpijn meer

Mijn arts heeft een jaar lang alle mogelijke onderzoeken gedaan. Nadat hij me helemaal binnenstebuiten had gekeerd en nog steeds niets had gevonden, stuitte hij ineens op mijn DHEA-waarde. (DHEA staat voor dehydroepiandrosteron, red.). Die waarde bleek op nul te staan. In lente 2003 ben ik begonnen met DHEA te slikken. Eerst dacht ik: het zal wel een tijdje duren voordat het gaat werken.

Maar ik heb één pilletje ingenomen en vanaf dat moment hakkelde ik niet meer. Mijn hoofdpijn was weg, ik kon normaal denken en mijn gewrichtspijnen werden minder. Alleen kwam elke avond om half acht de hoofdpijn weer terug. Toen heeft de endocrinoloog de dosering met 5 mg verhoogd en toen was dat ook over.

En ik kan een nog mooier verhaal vertellen over hoe goed het werkt bij mij. Op een gegeven moment had ik een nieuw potje pillen gehaald bij de apotheek en ik kreeg acuut al mijn klachten terug. Ik begon al te denken ‘zou het misschien aan die nieuwe pillen liggen?’ Mijn man, die nog een voorraadje van de vorige pillen had liggen als reservebuffer, heeft niets tegen mij gezegd en mij de volgende dag een pil gegeven uit dat potje.

En ik voelde me prima, hoewel ik van niks wist! Het was dus heel erg duidelijk. Ik ben teruggegaan naar de apotheek en die heeft nieuwe pillen voor me gemaakt en toen ging alles weer goed. Ik gebruik nu 35 mg en dat is voor mij een prima dosis. Ik heb geen last van bijwerkingen zoals agressie, pukkels of een snor.

Natuurlijk heb ik nog legio andere klachten over, waaronder helaas nog steeds gewrichtspijn. En ik heb moeite met het hanteren van spanningen. Maar de DHEA heeft mij enorm goed gedaan.’

Noot van de redactie

De namen van de betrokkenen en plaatsnamen in dit artikel zijn gefingeerd, om de privacy van de geïnterviewden en hun naasten te beschermen. In ons kwartaalblad Hyponieuws heeft het artikel met de originele namen van de betrokkenen gestaan.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk