De geslachtsklierstimulerende hormonen (LH) (FSH)

Printen

Het luteïniserend hormoon (LH) en het follikelstimulerend hormoon (FSH) zijn de geslachtsklierstimulerende hormonen. LH en FSH zetten de geslachtsklieren aan tot het produceren van geslachtshormonen en ze reguleren de voortplanting. Bij de vrouw reguleren zij de afgifte van oestradiol en progesteron. Deze hormonen stimuleren de eierstokken tot het aanmaken van eicellen. LH en FSH zijn belangrijk voor de menstruatiecyclus. Bij de man gaan deze hormonen naar de zaadballen. Hier stimuleert LH de productie van het mannelijk hormoon testosteron en is FSH belangrijk voor de productie van zaadcellen.

De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder testosteron nodig is. Wanneer de testosteronspiegel hierom vraagt scheiden ze GnRH en FSH/LH af (+). Is de bloedspiegel weer in orde? Dan stoppen ze de afgifte van hormonen.
Hormoonas LH en FSH
De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder progesteron of oestrogeen nodig is. Wanneer de progesteron- of oestrogeenspiegel hierom vraagt scheiden ze GnRH en FSH/LH af (+). Is de bloedspiegel weer in orde? Dan stoppen ze de afgifte van hormonen.

Tekort aan geslachtsklierstimulerende hormonen 

De symptomen zijn bij mannen en vrouwen verschillend, maar overlappen elkaar gedeeltelijk . Zowel mannen als vrouwen kunnen door een tekort onvruchtbaar worden. Een tekort aan LH en FSH veroorzaakt bij vrouwen een onregelmatige menstruatie. Soms houdt de menstruatie helemaal op. Sommige vrouwen zijn niet langer geïnteresseerd in seks. Bij mannen komen impotentie en verlies van geslachtsdrift voor. Bij mannen kan de arts onder meer testosteron voorschrijven, bij vrouwen estadiolprogestageen en eventueel DHEA.  

Overschot aan geslachtsklierstimulerende hormonen 

Een overschot aan geslachtsklierstimulerende hormonen geeft weinig tot geen klachten. Bij mannen kunnen de zaadballen iets opgezwollen raken. Vrouwen kunnen een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen. De oorzaak is meestal een tumor die gonadotrofinen aanmaakt. Zo’n tumor wordt ook wel gonadotropinoom of gonadotropine producerend adenoom genoemd. De diagnose is lastig te stellen. 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk