Schildklier stimulerend hormoon (TSH)

Printen

Dit hormoon stimuleert de schildklier tot het afgegeven zijn eigen hormoon: thyroxine. De schildklier reguleert talrijke lichaamsfuncties, zoals de hartslag, de lichaamstemperatuur, de energiebehoefte en (cel)stofwisselingsprocessen.  

De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder schildklierhormoon nodig is. Wanneer de schildklierhormoonspiegel hierom vraagt scheiden ze TRH en TSH af (+). Is de bloedspiegel weer in orde? Dan stoppen ze de afgifte van hormonen.

Tekort aan schildklier stimulerend hormoon (TSH)

De symptomen bij een tekort zijn onder andere: abnormale vermoeidheid, gewichtstoename, droge huid en haaruitval. Men voelt zich lusteloos en futloosallerlei zaken gaan veel trager dan gewoonlijk en er is een sterke behoefte aan warmte. Vaak is er sprake van een moeilijke stoelgang. Het tekort kan worden aangevuld door het gebruik van de medicatie levothyroxine. 

Overschot aan schildklier stimulerend hormoon (TSH) 

Als er te veel TSH is, gaat de schildklier ook te veel hormonen aanmaken. Dit kan klachten geven als hartkloppingen, kortademigheid, zweten, gevoeligheid voor warmte, gewichtsverlies, toegenomen eetlust, diarree en een opgejaagd gevoel. In zeldzame gevallen ligt de oorzaak in de hypofysemaar meestal in de schildklier zelf. In de hypofyse maakt een goedaardige tumor TSH aan: zo wordt de schildklier voortdurend aangezet tot het maken van nog meer schildklierhormonen. Zo’n tumor heet ook wel een thyreotroop adenoom of TSHoma. 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk