Groeihormoon (GH)

Printen

Bij kinderen is groeihormoon essentieel voor de groei van de botten. Ook bij volwassenen is groeihormoon heel belangrijk. Het houdt het lichaamsgewicht, de energiebalans en de hartfunctie op peil en speelt een rol in de suikerstofwisseling, de handhaving van de balans tussen spier- en vetmassa en de vetstofwisseling. Het beïnvloedt ook de botstructuur en eventuele bloedvatverkalking. Groeihormoon regelt mogelijk ook de verouderingsprocessen, het denktempo en het geestelijk welbevinden. 

De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder groeihormoon nodig is. Wanneer de IGF-1 spiegel hierom vraagt scheiden ze GHRH (+) of somatostatine (-) af.

Tekort aan groeihormoon (GH) 

Een gebrek aan groeihormoon kan, zowel bij kinderen als bij volwassenen, leiden tot onder meer depressie, gebrek aan energie, spierzwakte en toename van het lichaamsvet. Het aanvullen van groeihormoon is een zeer kostbare aangelegenheid, waarbij ‘succes’ niet altijd gegarandeerd is. Niet iedere patiënt voelt zich beter door het gebruik van groeihormoon. Groeihormoon wordt alleen voorgeschreven wanneer een patiënt écht een aantoonbaar tekort heeft.  Dit tekort wordt onderzocht met behulp van speciale hormoontesten.

Overschot aan groeihormoon (GH)

Wanneer er sprake is van een groeihormoon producerende tumor dan heet dat acromegalie. Bij volwassenen kunnen de uiteinden (de acra), zoals handen, voeten, kaak en oren, groter worden. Of iemand teveel groeihormoon aanmaakt wordt onderzocht met een OGTT-test.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk