Hoe weet ik of ik een hypofyseaandoening heb?

Printen

Als je een hypofyseaandoening vermoedt, kun je jezelf het beste door een huisarts laten doorverwijzen naar een expertisecentrum voor hypofyseproblemen. Omdat hypofyseaandoeningen zeldzaam zijn, vragen ze namelijk om een specialistische diagnose.

Als je huisarts je niet direct wil doorverwijzen, kan hij/zij ook eerst zelf onderzoek doen. Het helpt dan om de onderstaande informatie met je huisarts te delen:

  1. Print de informatie van onze website over de hypofyseaandoening die jij vermoedt te hebben. Zo kun je de huisarts op de specifieke kenmerken van deze aandoening wijzen. Dat klinkt misschien gek, omdat je denkt dat de huisarts dit allemaal wel weet, maar niets is minder waar! In de regel zijn huisartsen niet bekend met hypofyseaandoeningen, omdat ze zo zeldzaam zijn.
  2. Daarnaast kun je de huisarts vragen je bloed te laten onderzoeken om de hypofysehormoonwaardes te controleren. Als deze waardes duidelijk lager of hoger uitvallen dan de referentiewaarden, moet de huisarts je doorverwijzen naar een expertisecentrum. Maar soms komt er uit de bloeduitslagen niks bijzonders naar voren en kan er tóch wel iets aan de hand zijn met je hypofysehormonen. De hormonen worden namelijk door tal van factoren beïnvloed. Daarom is enkel bloedprikken soms niet genoeg om het hypofyseprobleem aan te tonen. In de gespecialiseerde ziekenhuizen kunnen ze dit met speciale testjes wel aantonen.

Vooral bij het vermoeden van problemen met het hormoon cortisol is doorverwijzing naar een expertisecentrum sowieso noodzakelijk. De testen die de huisarts kan uitvoeren zijn niet voldoende om het tekort of overschot aan cortisol aan te tonen.

De bloedwaarden van hypofysehormonen waar een huisarts een patiënt op kan testen zijn:

  • TSH
  • FT4
  • LH/FSH
  • E2 (Estradiol)/Testosteron
  • Cortisol
  • GH/IGF1
  • Prolactine

Meer informatie voor de huisarts of doorverwijzend specialist…

De werking van de hypofyse

© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk