Vraag: Kan ik extra hydrocortison slikken voor het sporten? (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 4 – 2023

Een vraag van een lotgenoot:
Ik wil mentaal en lichamelijk gezond blijven. Daarom ga ik sporten of een stuk fietsen. Vaak heb ik daarvoor 5 tot 10 milligram extra hydrocortison nodig. Mijn endocrinoloog vindt dat ik niet te snel hydrocortison bij moet slikken. Maar ik moet van hem ook afvallen en bewegen. Wat is nu verstandig? Meer bewegen met een beetje extra hydrocortison? Of mijn beweging aanpassen aan dat wat lukt zonder bij te slikken?

Antwoord

Deze moeilijke keuze herken ik wel. Als je sport, heeft je lichaam soms extra cortisol nodig. Een gezond lichaam maakt dit extra cortisol daarom ook aan. Het is dan ook niet zo gek dat je wat extra hydrocortison nodig hebt.

Toch geven endocrinologen niet snel het advies om extra hydrocortison te slikken als je gaat sporten. Dat heb ik ook gemerkt. Mijn endocrinoloog vertelde mij dat endocrinologen patiënten niet het idee willen geven dat extra hydrocortison meer energie kan geven. Daarom adviseren ze niet zo snel om wat extra te slikken.

Hydrocortison geeft je ook niet meer energie. Het zorgt er alleen voor dat je lichaam de stress van het sporten aan kan. Dus heb je te weinig energie voor jouw activiteit? En houd je de activiteit niet goed of lang genoeg vol? Dan heeft extra hydrocortison geen zin.

Extra hydrocortison heeft alleen zin als de activiteit past bij jouw energie. En als je de activiteit ook goed vol kunt houden. Vaak weet je zelf wel of dat zo is. En als je ook maar een beetje twijfelt, overleg dan met je endocrinoloog. Je kunt dan vooraf misschien extra hydrocortison innemen. Zo voorkom je dat je te weinig cortisol hebt. Zelf doe ik dat ook, want sporten is goed voor mij.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk