Vraag: Stress, wanneer en hoe extra hydrocortison slikken? (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 1 – 2023

Een vraag van een lotgenoot:
Ik heb sinds drie jaar hypofyseuitval en gebruik onder andere hydrocortison. Het bijslikken in stress-situaties vind ik erg lastig. Ik heb de stressschema’s doorgenomen, met mijn arts besproken en de vraag op de Facebookgroep gesteld. Door alle antwoorden weet ik het niet meer.

Antwoord

Je vraag is ook ingewikkeld. Goed bijslikken van hydrocortison bij stress is voor iedereen anders. Dit antwoord gaat daarom uit van mijn eigen ervaringen en die van lotgenoten.

In het stress-schema staan voorbeelden van stress waarbij je 2 of 3 keer zoveel hydrocortison moet innemen. De richtlijnen voor ziekte en koorts geven een goed advies. Maar lang niet alle vormen van stress staan in het schema. Zo kan het voorkomen dat je plots een tekort hebt, zonder aanwijsbare reden. Dan is het moeilijk om hierop in te spelen. Vaak ontstaat zo’n tekort heel langzaam, bijvoorbeeld door een milde verkoudheid of lichte stress op het werk. Je wilt natuurlijk voorkomen dat dit een Addisoncrisis wordt. Dat doe je door extra hydrocortison te slikken. Maar hoeveel? Neem om te beginnen een klein beetje extra in. Werkt dit niet goed genoeg? Neem dan nog eens een beetje extra. Vaak verdwijnen hiermee de milde klachten. Slik eventueel ook ’s avonds voor het slapengaan extra hydrocortison. Een tekort maakt je namelijk waakzaam. Slapen lukt dan vaak niet goed. Door dit zelf uit te proberen, leer je wat voor jou werkt.

Twijfel je? Bel dan altijd met de dienstdoende endocrinoloog en volg zijn/haar adviezen op.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk