Stelling: Alle tabletten mag je halveren, ook die zonder breukgleuf (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 3 – 2018

‘Ik kan mijn tabletten zo slecht doorslikken. Daarom snijd ik ze doormidden, maar dat is vies!’, zegt een vrouw tegen me in de apotheek. Al snel zie ik waar het probleem zit. Ze snijdt tabletten door die geen breukgleuf hebben.

De tabletten die mevrouw doorsnijdt, hebben een speciale laag met een gereguleerde afgifte. Daardoor komt de werkzame stof steeds in gedeeltes uit de tablet vrij. Zo hoef je maar eenmaal per dag een tablet te slikken in plaats van driemaal daags. Dat is veel handiger. Er zijn meerdere tabletten met een dergelijke coating. Vaak staat er op de verpakking dan achter de naam: MGA (Met Gereguleerde Afgifte). Als er geen breukgleuf in zit, mag je ze niet halveren.

 

Beschadigde maag

Er zijn ook tabletten met de aanduiding Maag Sap Resistente (MSR) of Enteric Coated (EC). Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.

Coating

De tabletten die dragee worden genoemd, hebben allemaal een coating die meestal uit suiker en een kleurstof bestaat. Ze verbeteren het uiterlijk van een tablet. Soms beschermen ze de werkzame stoffen tegen invloeden van buitenaf. En de smaakbeleving is bij een dragee neutraler, sommige stoffen geven immers in de mond een vieze smaak. Veel mensen vinden bovendien dat de gladde coating het inslikken van een tablet gemakkelijker maakt. Deze dragees kun je beter niet halveren, tenzij er in de bijsluiter staat dat dit wel mogelijk is.

Veel tabletten met een beschermlaag hebben een zogeheten breukgleuf. Deze tabletten mag je wel halveren. Maar wees wel voorzichtig. Paracetamoltabletten zijn groot en hebben 500 mg werkzame stof. Een schildklierhormoontablet daarentegen is klein en bevat heel weinig werkzame stof, bijvoorbeeld 100 mcg (0,1 mg). Als je deze tabletten halveert ontstaat al snel een klein margeverschil in de werkzame stof als het een beetje brokkelt of scheef gaat.

Hulpmiddelen

Hoe kun je nou het beste een tablet met breukgleuf halveren? Een keukenmes gebruiken is zeker niet raadzaam. Het verschil tussen de helften is te groot en er verbrokkelt veel. Gelukkig zijn er zowel in drogisten als in apotheken diverse pillensplijters en tabletsplijters verkrijgbaar. Sommige hebben een bijgeleverd doosje. Handig om de overgebleven helft in te bewaren. Maar veel splijters zijn niet effectief genoeg. Een studie naar het delen van paracetamoltabletten met een breukgleuf laat wisselende resultaten zien*.  De juiste tablettensplitsers zorgen ervoor dat je met weinig krachtsinspanning pillen en tabletten kunt halveren. Ook gaan er maar weinig werkzame stoffen verloren. Vraag daarom duidelijk naar een juiste splijter voor jouw tabletten.

De stelling: Alle tabletten mag je halveren, ook die zonder breukgleuf beoordelen wij dus als onjuist.

 

Rian Nix-Gommeren, Farmaceutisch Consulent

*: Tabletten breken is geen half werk, Pharmaceutisch Weekblad, www.pw.nl/nieuws/2013/tabletten-breken-is-geen-half-werk College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk