Niet-functionerend hypofyseadenoom: diagnose en behandeling

Printen

Hypofyseaandoeningen zijn voor veel huisartsen zeldzaam. Vaak duurt het hierdoor lang voor een diagnose van niet-functionerend hypofyseadenoom wordt gesteld. Bij een niet-functionerend hypofyseadenoom is het ook zo dat de symptomen en de klachten geleidelijk optreden. Dit maakt diagnosestelling en/of doorverwijzing door de huisarts en/of specialist extra ingewikkeld. 

 

Diagnose van een niet-functionerend hypofyseadenoom

Bij het vermoeden van een niet-functionerend hypofyseadenoom wordt in alle gevallen een MRIscan gedaan. Zo krijgt de arts een beeld van de grootte en de ligging van het gezwel. Ook wordt een gezichtsveldonderzoek gedaan. Dit om vast te stellen of er schade is aan het gezichtsvermogen. Het bloed wordt ook onderzocht om de waarden van alle hypofysehormonen te bepalen en zo te controleren of de hypofyse voldoende functioneert. 

Voordat een definitieve diagnose wordt gesteld, doet jouw arts nog verschillende onderzoeken. Niet iedereen krijgt dezelfde onderzoeken. 
 

Onbegrip voor de diagnose

Veel mensen ervaren de periode voor de diagnose als een moeilijk en zwaar. Dit komt voor een groot deel door de klachten die veel hinder geven. Maar ook door onbegrip door de naaste omgeving. Omdat de klachten niet worden (h)erkend, worden ze snel afgedaan als ‘vaag’ of met de opmerking dat het allemaal ’tussen de oren’ zit. 

Hierdoor voelen veel mensen met een hypofyseaandoening zich in de periode voor de diagnose erg alleen en onbegrepen. De diagnose kan een gevoel van opluchting geven. Eindelijk is duidelijk wat er aan de hand is en kan met een behandeling gestart worden. 

Behandeling van een niet-functionerend hypofyseadenoom

Behandeling is niet altijd direct nodig in het geval van een NFA. Is het gezwel echter groot en veroorzaakt het veel klachten, dan kan het operatief worden verwijderd. Een van de mogelijkheden is verwijdering via de neusholte. Deze manier is afhankelijk van de grootte en de plek van het adenoom. Een aanvullende behandeling met bestraling is ook mogelijk. Het gevolg van verwijdering van het adenoom kan zijn dat de hypofyse zelf onvoldoende hormonen aanmaakt. Dit tekort aan hormonen wordt met medicatie opgevangen. Je komt hiervoor onder behandeling van de internist-endocrinoloog.

Doel van de behandeling van een NFA

Het doel is om de druk op het omliggende weefsels weg te nemen. Hierdoor wordt verdere schade aan de hypofysefuncties voorkomen. Klachten als hoofdpijn en problemen met het zien kunnen hierdoor sterk verbeteren of helemaal overgaan.

Nog geen behandeling van een NFA

Is het gezwel klein en heb je geen klachten, dan is directe behandeling niet nodig. Wel is belangrijk om alert te zijn op mogelijke klachten en de grootte van het gezwelBlijf hiervoor in contact met jouw arts! 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk