Veelgestelde vragen over testosteron en hypofyseaandoeningen (artikel)

Printen

Tijdens onze informatieve bijeenkomsten worden vaak vragen gesteld door de bezoekers. Hier een korte samenvatting van een aantal vragen over testosteron.

 

Man Boobs

Kan borstvorming bij mannen (‘man-boobs’) een bijwerking zijn van testosteron gebruik?
Een bijwerking van testosteron kan inderdaad zijn het krijgen van ‘man-boobs’ of schijfjes onder de tepel (gynaecomastie). Voor de volledigheid: manboobs kunnen ook het gevolg zijn van de ontwikkeling van klierweefsel als gevolg van een (in het verleden behandeld) macroprolactinoom. Borstvorming bij mannen gaat niet vanzelf weg; een chirurgische ingreep is de enige oplossing.

Vermoeidheid

Is er een relatie tussen vermoeidheid en een tekort aan testosteron?
Het is bij deze vraag belangrijk onderscheid te maken tussen mannen met een hypofyseaandoening en mannen in de algemene bevolking. Vermoeidheid is een heel veel voorkomende klacht die meestal andere oorzaken heeft dan testosterontekort. Echter, in geval van testosterontekort is vermoeidheid inderdaad een klacht die vaak voorkomt naast andere klachten, zoals minder zin in seks en minder baardgroei. Vermoeidheid kan dan verbeteren als testosteronbehandeling gegeven wordt.

Bijwerkingen

Op de bijsluiter van testosteron worden een aantal bijwerkingen genoemd, onder andere de kans op hart- en vaatziekten. Is het een optie om geen testosteron te gebruiken?
Dat hangt af van de hoogte van de testosteronspiegel. Bij een te lage spiegel gaat ongemerkt de botdichtheid achteruit. Heel langzaam begint er een proces van botontkalking, met alle gevolgen van dien. Dit is een heel belangrijke reden om wel een testosteronproduct te gaan gebruiken. Bij normaal gebruik van de beschreven testosteronproducten zijn er geen risico’s voor de gezondheid. Ook het risico op hart- en vaatziekten lijkt door het gebruik van testosteron niet toe te nemen.

Veel sporten

Kun je met veel sporten het niveau van testosteron verhogen?
Nee, veel sporten leidt niet tot verhoogde waardes.

Ouder worden

Wat betekent ouder worden voor hypofysepatiënten die testosteronvervanging gebruiken?
Op hogere leeftijd nemen bij gezonde mannende testosteronspiegels af. Hypofysepatiënten die testosteron gebruiken kunnen bij het ouder worden soms  volstaan met een lagere dosering.

Libido

Heeft het extra verhogen van de testosteronspiegel gevolgen voor het libido?
Testosteron is de basis voor het libido. Normaalwaardes voor testosteron liggen gemiddeld tussen de 10 en 30. Als waardes tussen 0 en 10 worden verhoogd, dan zul je dat merken. Wordt de testosteronspiegel nog verder  dan merken de meeste mannen er meestal niet veel meer van. Wanneer een patiënt een licht verlaagd testosterongehalte heeft en hij gaat wat testosteron gebruiken, dan doet dat in de meeste gevallen weinig voor het libido (de zin in seks). Maar ook hierbij bevestigen uitzonderingen de regel. Bij een patiënt met een sterk verlaagd testosterongehalte werkt het vaak veel sterker. Wat je ermee kunt bereiken is tot op zekere hoogte beperkt. Overigens: het klinkt misschien vreemd, maar een erectie heeft niet per se met testosteron te maken. Testosteron is beslist geen wondermiddel.

Voor vrouwen

Wordt aan vrouwen ook testosteron voorgeschreven?
Wegens het ontbreken gegevens over veiligheid van (langdurige) behandeling met testosteron bij vrouwen wordt dit in Nederland niet gedaan. Uit studies die gekeken hebben naar het effect van testosteron(pleisters) bij vrouwen op bijv. zin in seks, opwinding, orgasme en voldoening, bleek dat het slechts minimale verbeteringen geeft. Aan vrouwen wordt wel DHEA voorgeschreven.

Seksleven normaliseren

Kun je met testosteron of DHEA je seksleven weer normaliseren?
Misschien. Maar het is bekend dat een chronische aandoening je seksleven vaak blijvend kan beïnvloeden. Het heeft vaak met de beleving te maken


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk