Digitale hulpmiddelen: Vind de juiste zorgverlener (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 3 – 2023

Als je ziek bent, wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Maar je wilt ook graag goede zorg. Hoe vind je nou de zorgaanbieder die het beste past bij jou en jouw situatie?

Om je daarbij te helpen maakte Patiëntenfederatie Nederland de website ZorgkaartNederland. Op deze website vind je:

  • informatie over wachttijden
  • hulp bij het kiezen
  • online keuzehulpen
  • beoordelingen

Ervaringen van anderen helpen

Meer dan 1,3 miljoen patiënten gaven hun zorgaanbieder al een cijfer op ZorgkaartNederland. Vaak staat er een korte uitleg bij waarom ze dit cijfer gaven. Je ziet hoeveel beoordelingen een zorgverlener of zorgorganisatie heeft en het gemiddelde cijfer.

Zo kun jij zien of de zorgaanbieder waar jij misschien naartoe gaat goede beoordelingen krijgt. Waren patiënten tevreden, of juist niet? En waarom dan? Natuurlijk kun jij op deze website ook zelf ervaringen delen om anderen te helpen.

Voor zorgspecialisten zelf is het ook goed om hun beoordelingen te zien. Vooral de korte uitleg daarbij geeft ze belangrijke informatie.

Betrouwbare informatie

Patiëntenfederatie Nederland en een speciaal controleteam onderzoeken de resultaten op ZorgkaartNederland. Zo proberen ze ook de zorg beter te maken. Daarvoor gebruiken ze bijvoorbeeld de antwoorden op de vragenlijsten.

Maar als iedereen zomaar alles kan roepen, hoe betrouwbaar is de website dan? Ook daar is aan gedacht. Het controleteam checkt dagelijks de beoordelingen, ook op de gedragscode. Pas na goedkeuring zetten zij de beoordeling ook echt op de website.

 

Het kan beter

Helaas staat op de website geen keuzehulp speciaal voor hypofyseaandoeningen. En wil je een beoordeling geven? Ook dan kun je niet aangeven dat het om een hypofyseaandoening gaat. Je kunt alleen iets aanvinken als Hersentumoren of Hormonale stoornissen.

Zelfs onze geliefde endocrinologen vind je niet via het zoekscherm. Dat is vreemd. Want zoek je een zorgverlener op naam? Dan staat er bij Specialisme wel gewoon Endocrinologie. Natuurlijk kun je wel zoeken op de naam van de zorgverleners. Maar vaak weet je niet weet wie dat allemaal zijn. Dan helpt dat dus ook niet echt.

Kortom, willen we de website verbeteren voor zeldzamere aandoeningen en verbetering in het zoeken op de specialismen? Dan moet de Nederlandse Hypofyse Stichting eens gaan praten met Patiëntenfederatie Nederland. Dat gaan we dus ook doen.

Meer weten?

Ga naar ZorgkaartNederland.nl


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk