De Stelling: Schildkliermedicijnen kun je gewoon slikken voor het prikken (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 3 – 2023

Eens in de zoveel tijd moeten we eraan geloven: bloedonderzoek. TSH, vrij T4, vrij T3 … Het laboratorium onderzoekt het allemaal. Maar er zijn veel feiten en fabels over de invloed van schildkliermedicijnen op het bloedonderzoek. Hoe zit dat nou precies?

De meeste mensen gebruiken alleen levothyroxine voor hun schildklier. Levothyroxine is eigenlijk T4. De hoeveelheid vrij T4 (ook wel FT4) in je bloed vertelt of je dosering levothyroxine goed is, te hoog of juist te laag. Sommigen slikken ook een beetje liothyronine. Dit is eigenlijk T3 en in je bloed te meten aan je vrij T3 (ook wel FT3).

Veranderingen na het slikken

Levothyroxine blijft erg lang in het bloed. Slik je een pilletje met levothyroxine? Dan zit na 6 tot 7 dagen de helft van deze levothyroxine nog steeds in je bloed. Dit heet ook wel de halfwaardetijd. Hierdoor verandert het FT4 bijna niet, behalve tussen het slikken en 4 uur daarna. Want als je een pilletje met levothyroxine slikt, is de FT4-waarde in je bloed 2 uur later even heel hoog. Na ongeveer 4 uur is de waarde weer normaal.

Slik je ook liothyronine? Dan is 4 uur later de vrij T3-waarde in je bloed even heel hoog. Ongeveer 12 uur later is deze weer normaal. Maar niet als je voor die tijd weer een nieuw pilletje slikt. Want liothyronine slik je meestal 2 tot 3 keer per dag, omdat dit medicijn snel uit je bloed verdwijnt. Al na 6 uur tot 1 dag zit nog maar de helft van de liothyronine uit het pilletje in je bloed. Behalve na het slikken, verandert de FT3-waarde bijna niet.

Betrouwbaar bloedonderzoek

Slik je voor het bloedprikken geen levothyroxine? Dan is dat geen probleem. Want door de lange halfwaardetijd is bloedonderzoek betrouwbaar tot 48 uur (2 dagen) na het slikken van het laatste pilletje. Het is wel belangrijk áltijd op tijd je volgende dosering te slikken. Sla dus zeker geen slikmoment over.

Slik je wel levothyroxine voor het bloedprikken? Ga dan pas na 4 uur na het slikken bloedprikken. Zo weet je zeker dat de FT4-waarde klopt met je echte waarde. Gebruik je ook liothyronine? Slik deze dan ná het bloedprikken.

Conclusie

De stelling ‘schildkliermedicijnen kun je gewoon slikken voor het prikken’ is dus juist maar ook een beetje onjuist. Voor betrouwbare bloeduitslagen kun je beter slikken ná het prikken. Let wel op als je jouw slik- en prikmomenten nu verandert. Want je bloeduitslagen veranderen dan ook.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk