Leren van de Thyrax-kwestie (PDF)

Printen

In Nederland zijn er 500.000 mensen met een schildklieraandoening. Hiervan gebruikten ruim 350.000 patiënten in 2015 het schildklierhormoon levothyroxine van het merk Thyrax. Vanaf februari 2016 is Thyrax in steeds mindere mate verkrijgbaar door verplaatsing van de productie locatie van Nederland naar Duitsland. Hierdoor werden patiënten gedwongen om over te stappen naar een ander merk van het geneesmiddel levothyroxine. Overstappen naar een ander merk levothyroxine is niet zonder gevolgen voor patiënten.

Er is veel geleerd ten tijde van de ‘Thyrax-crisis’. Er zijn verschillende rapporten gemaakt en infographics vervaardigd om te leren van deze crisis. Van de patiënten die voor de overstap goed waren ingesteld en daarom op een zelfde dosis overstappen naar het nieuwe middel heeft ruim 30% na de overstap een te laag TSH.  Patiënten ervaren meer klachten en werken en sporten minder.

We leren hiervan dat het voor patiënten die levothyroxine gebruiken heel onwenselijk is om van merk medicatie te moeten wisselen.

Hieronder staan de verschillende documenten die zijn gemaakt naar aanleiding van de Thyrax-crisis.

Interessante onderzoeken

Als je op de onderstaande links klikt, kun je de belangrijkste rapporten en onderzoeken lezen naar aanleiding van de Thyrax-kwestie:

PHARMO Rapport – Het effect van de omzetting van Thyrax Duotab – 25Okt2016

Eindrapport_thyrax NIVEL

Impact of a forced dose-equivalent levothyroxine brand switch on plasma TSH; a cohort study


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk