Mijn werkgever zegt dat ik minder uren moet gaan werken. Mag dit zomaar? (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 2 – 2023

Een vraag van een lotgenoot:
Door mijn hypofyseaandoening lukt het mij niet meer om mijn huidige uren te blijven werken. Mijn baas zegt nu dat ik daarom minder uren moet gaan werken, zonder vergoeding. Mag dat? En wat kan ik het beste doen?

Antwoord

Ga hiermee niet akkoord. Dit kan namelijk financieel slecht uitpakken voor je. Lukt het je niet meer je werkuren in je contract te maken? Dan zijn er andere mogelijkheden.
Beter is in gesprek te gaan met de bedrijfsarts. Ook wanneer je niet ziek gemeld bent, kun je een afspraak maken. Bereid deze goed voor. Neem de factsheet van www.werkwijzer.online mee. Leg uit welke klachten je hebt en welke aanpassingen je nodig hebt. Ga voor jezelf ook na waarom je huidige uren niet meer lukken. Is er iets veranderd in je medicatie, je privésituatie of op het werk?

Samen met de bedrijfsarts kijk je naar een oplossing om het werk vol te kunnen houden. Soms is een tijdelijke (gedeeltelijke) ziekmelding al voldoende om even op adem te komen. En soms is het wel nodig om na twee jaar ziek zijn een WIA-uitkering aan te vragen. En ook met een WIA-uitkering kun je blijven werken.
Laat je toch je contracturen aanpassen zonder ziekmelding? Zorg er dan voor dat dit goed wordt vastgelegd. Laat een bedrijfsarts of behandelend arts op papier zetten dat je om medische redenen minder uren gaat werken. Als je gezondheid dan verslechtert, of als minder werken toch niet de oplossing is, kun je mogelijk een WIA-uitkering aanvragen op basis van je oude uren. Dit is 70% van je laatstverdiende (parttime) loon (tot een maximum bedrag).

Kom je er samen met de bedrijfsarts of je werkgever niet uit, of wil je specifiek advies voor jouw situatie? Neem dan contact op met de helpdesk arbeid (helpdesk.arbeid@hypofyse.nl). Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering hebt, of aangesloten bent bij een vakbond kun je deze ook om advies vragen.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk