Vraag: Moet ik bij een sollicitatie aangeven dat ik hypofyse-uitval heb? (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 4 – 2022

Een vraag van een lotgenoot:
Op 9-jarige leeftijd ben ik geopereerd aan een craniopharyngeoom. Nu ben ik 24, heb mijn hbo-opleiding afgerond en ik ben bezig met solliciteren. Ik vraag me af of ik tijdens mijn  sollicitatie – in de brief of tijdens het gesprek – moet aangeven dat ik hypofyse-uitval heb en daardoor iets minder energie heb dan een ander.

Antwoord

Tijdens een sollicitatieprocedure hoef je niet aan te geven dat je een chronische aandoening hebt als deze geen direct effect heeft op het uitvoeren van de functie waarop je solliciteert. Een werkgever mag hier in een gesprek officieel ook niet naar vragen, al gebeurt dit wel. Hij kan bijvoorbeeld vragen waarom je solliciteert voor 24 uur per week in plaats van fulltime, om zo toch informatie over je te krijgen. Deze vraag heb ik zelf ook meerdere malen gehad. Ik adviseer je een antwoord op deze vraag voor te bereiden dat bij jou past. Dit antwoord kan raakvlakken hebben met je hypofyse-uitval, maar dat hoeft niet. Overigens kan openheid over je aandoening ook positief uitpakken. Je kunt het dan gebruiken om je sterke kanten te laten zien. Op internet staan veel verschillende adviezen. Officieel mag je niet worden afgewezen als je een aandoening hebt. Helaas gebeurt dit toch, maar wordt er een andere reden gegeven voor de afwijzing.

Zodra je bent aangenomen, is het wel belangrijk dat een aantal mensen op de hoogte zijn van jouw hypofyse-uitval, zoals de bhv’er en jouw leidinggevende. Je hoeft niet alle details te vertellen, maar alleen wat belangrijk is om te weten, zoals wat te doen bij een Addisoncrisis.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk