Acromegalie

Printen

Acromegalie betekent dat het lichaam van een volwassene langzaam begint te groeien. Niet in de lengte, maar aan de uiteinden (handen, voeten, kaak, oren, neus). Ook organen kunnen gaan groeien. 

Wat is acromegalie?

Acromegalie wordt veroorzaakt door een hormoonproducerend gezwel (adenoom) aan de hypofyse. Een adenoom aan de hypofyse is vrijwel altijd goedaardig en verspreidt zich niet door de rest van het lichaam. In zeldzame gevallen is er sprake van een overproductie van meerdere hormonen. De patiënt heeft dan een combinatie van twee hypofyseaandoeningen, bijvoorbeeld acromegalie en een prolactinoom. 

Is acromegalie zeldzaam?

Acromegalie is een hoogst zeldzame aandoening. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij vijftig tot honderd mensen gesteld. Bij acromegalie worden te veel groeihormoon producerende cellen aangemaakt. Dit veroorzaakt klachten. Het komt vooral voor bij volwassenen en een enkele keer ook bij kinderen. Dan wordt het gigantisme of reuzengroei genoemd. Acromegalie kan het leven van de patiënt in grote mate beïnvloeden. 

Wat is groeihormoon?

Groeihormoon is onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het houdt het lichaamsgewicht, de energiebalans en de hartfunctie op peil. Groeihormoon speelt een rol in de suikerstofwisseling, de handhaving van de balans tussen spier- en vetmassa en de vetstofwisseling. Het beïnvloedt ook de botstructuur en eventuele bloedvatverkalking. Groeihormoon regelt mogelijk ook de verouderingsprocessen, het denktempo en het geestelijk welbevinden.

De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er meer of minder groeihormoon nodig is. Wanneer de IGF-1 spiegel hierom vraagt scheiden ze GHRH (+) of somatostatine (-) af.

Wil je meer informatie over acromegalie?

 Meer informatie over acromegalie vind je in onderstaande twee Nederlandstalige films over acromegalie of in de informatiebibliotheek.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk